Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

24 Ιανουαρίου 2011

Η Μοναδικότητα της Ελληνικής Γλώσσας - Τhe Uniqueness of the Greek Language


DO NOT FORGET THAT YOU CAN TRANSLATE THIS PAGE (FROM GREEK TO ANY OTHER LANGUAGE)!!:





«Η μεγαλύτερη πνευματική μου άσκηση ήταν η θητεία μου στην αρχαία Ελληνική»

(Β. Χάιζενμπεργκ, νόμπελ Φυσικής)

Ο σπουδαίος Γάλλος συγγραφέας Ζακ Λακαρριέρ είχε δηλώσει
«Στην Ελληνική υπάρχει ένας ίλιγγος λέξεων, διότι μόνο αυτή εξερεύνησε, κατέγραψε και ανέλυσε τις ενδότατες διαδικασίες της ομιλίας και της γλώσσης, όσο καμία άλλη γλώσσα.»

Ο μεγάλος Γάλλος διαφωτιστής Βολταίρος είχε πεί «Είθε η Ελληνική γλώσσα να γίνει κοινή όλων των λαών.»

Ο Γάλλος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Σορβόνης Κάρολος Φωριέλ είπε «Η Ελληνική έχει ομοιογένεια σαν την Γερμανική, είναι όμως πιο πλούσια από αυτήν. Έχει την σαφήνεια της Γαλλικής, έχει όμως μεγαλύτερη ακριβολογία. Είναι πιο ευλύγιστη από την Ιταλική και πολύ πιο αρμονική από την Ισπανική. Έχει δηλαδή ότι χρειάζεται για να θεωρηθεί η ωραιότερη γλώσσα της Ευρώπης.»

Η Μαριάννα Μακ Ντόναλντ, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας και επικεφαλής του TLG δήλωσε «Η γνώση της Ελληνικής είναι απαραίτητο θεμέλιο υψηλής πολιτιστικής καλλιέργειας.»

Η τυφλή Αμερικανίδα συγγραφέας Έλεν Κέλλερ είχε πεί «Αν το βιολί είναι το τελειότερο μουσικό όργανο, τότε η Ελληνική γλώσσα είναι το βιολί του ανθρώπινου στοχασμού.»

Ιωάννης Γκαίτε (Ο μεγαλύτερος ποιητής της Γερμανίας, 1749-1832)
«Άκουσα στον Άγιο Πέτρο της Ρώμης το Ευαγγέλιο σε όλες τις γλώσσες. Η Ελληνική αντήχησε άστρο λαμπερό μέσα στη νύχτα.» [4]
Διάλογος του Γκαίτε με τους μαθητές του:
-Δάσκαλε τι να διαβάσουμε για να γίνουμε σοφοί όπως εσύ;
-Τους Έλληνες κλασικούς.
-Και όταν τελειώσουμε τους Έλληνες κλασικούς τι να διαβάσουμε;
-Πάλι τους Έλληνες κλασικούς.

Μάρκος Τίλλιος Κικέρων (Ο επιφανέστερος άνδρας της αρχαίας Ρώμης, 106-43 π.Χ.)

«Εάν οι θεοί μιλούν, τότε σίγουρα χρησιμοποιούν τη γλώσσα των Ελλήνων.»

Χάμφρεϋ Κίττο (Άγγλος καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, 1968)
«Είναι στη φύση της Ελληνικής γλώσσας να είναι καθαρή, ακριβής και περίπλοκη. Η ασάφεια και η έλλειψη άμεσης ενοράσεως που χαρακτηρίζει μερικές φορές τα Αγγλικά και τα Γερμανικά, είναι εντελώς ξένες προς την Ελληνική γλώσσα.»

Ιρίνα Κοβάλεβα (Σύγχρονη Ρωσίδα καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Λομονόσωφ, 1995)
«Η Ελληνική γλώσσα είναι όμορφη σαν τον ουρανό με τα άστρα.»

R. H. Robins (Σύγχρονος Άγγλος γλωσσολόγος, καθηγητής στο πανεπιστήμιου του Λονδίνου)
«Φυσικά δεν είναι μόνο στη γλωσσολογία όπου οι Έλληνες υπήρξαν πρωτοπόροι για την Ευρώπη. Στο σύνολό της η πνευματική ζωή της Ευρώπης ανάγεται στο έργο των Ελλήνων στοχαστών. Ακόμα και σήμερα επιστρέφουμε αδιάκοπα στην Ελληνική κληρονομιά για να βρούμε ερεθίσματα και ενθάρρυνση.»

Φρειδερίκος Σαγκρέδο (Βάσκος καθηγητής γλωσσολογίας – Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας της Βασκωνίας)

«Η Ελληνική γλώσσα είναι η καλύτερη κληρονομιά που έχει στη διάθεσή του ο άνθρωπος για την ανέλιξη του εγκεφάλου του. Απέναντι στην Ελληνική όλες, και επιμένω όλες οι γλώσσες είναι ανεπαρκείς.»
«Η αρχαία Ελληνική γλώσσα πρέπει να γίνει η δεύτερη γλώσσα όλων των Ευρωπαίων, ειδικά των καλλιεργημένων ατόμων.»


«Η Ελληνική γλώσσα είναι από ουσία θεϊκή.»

Ερρίκος Σλήμαν (Διάσημος ερασιτέχνης αρχαιολόγος, 1822-1890)
«Επιθυμούσα πάντα με πάθος να μάθω Ελληνικά. Δεν το είχα κάνει γιατί φοβόμουν πως η βαθειά γοητεία αυτής της υπέροχης γλώσσας θα με απορροφούσε τόσο πολύ που θα με απομάκρυνε από τις άλλες μου δραστηριότητες.» (Ο Σλήμαν μίλαγε άψογα 18 γλώσσες. Για 2 χρόνια δεν έκανε τίποτα άλλο από το να μελετάει τα 2 έπη του Ομήρου)

Γεώργιος Μπερνάρ Σώ (Μεγάλος Ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας, 1856-1950)
«Αν στη βιβλιοθήκη του σπιτιού σας δεν έχετε τα έργα των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, τότε μένετε σε ένα σπίτι δίχως φώς.»

Τζέιμς Τζόυς (Διάσημος Ιρλανδός συγγραφέας, 1882-1941)
«Σχεδόν φοβάμαι να αγγίξω την Οδύσσεια, τόσο καταπιεστικά αφόρητη είναι η ομορφιά.»

Ίμπν Χαλντούν (Ο μεγαλύτερος Άραβας ιστορικός)

«Που είναι η γραμματεία των Ασσυρίων, των Χαλδαίων, των Αιγυπτίων; Όλη η ανθρωπότητα έχει κληρονομήσει την γραμματεία των Ελλήνων μόνον.»

Will Durant (Αμερικανός ιστορικός και φιλόσοφος, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Columbia)

«Το αλφάβητόν μας προήλθε εξ Ελλάδος δια της Κύμης και της Ρώμης. Η Γλώσσα μας βρίθει Ελληνικών λέξεων. Η επιστήμη μας εσφυρηλάτησε μιάν διεθνή γλώσσα διά των Ελληνικών όρων. Η γραμματική μας και η ρητορική μας, ακόμα και η στίξης και η διαίρεσης είς παραγράφους... είναι Ελληνικές εφευρέσεις. Τα λογοτεχνικά μας είδη είναι Ελληνικα – το λυρικόν, η ωδή, το ειδύλλιον, το μυθιστόρημα, η πραγματεία, η προσφώνησις, η βιογραφία, η ιστορία και προ πάντων το όραμα. Και όλες σχεδόν αυτές οι λέξεις είναι Ελληνικές.»

Ζακλίν Ντε Ρομιγύ (Σύγχρονη Γαλλίδα Ακαδημαϊκός και συγγραφεύς)
«Η αρχαία Ελλάδα μας προσφέρει μια γλώσσα, για την οποία θα πώ ότι είναι οικουμενική.»
«Όλος ο κόσμος πρέπει να μάθει Ελληνικά, επειδή η Ελληνική γλώσσα μας βοηθάει πρώτα από όλα να καταλάβουμε την δική μας γλώσσα.»

Μπρούνο Σνέλ (Διαπρεπής καθηγητής του Πανεπιστημίου του Αμβούργου)
«Η Ελληνική γλώσσα είναι το παρελθόν των Ευρωπαίων.»

Φρανγκίσκος Λιγκόρα (Σύγχρονος Ιταλός καθηγητής Πανεπιστημίου και Πρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας πρός διάδοσιν του πολιτισμού)

«Έλληνες να είστε περήφανοι που μιλάτε την Ελληνική γλώσσα ζωντανή και μητέρα όλων των άλλων γλωσσών. Μην την παραμελείτε, αφού αυτή είναι ένα από τα λίγα αγαθά που μας έχουν απομείνει και ταυτόχρονα το διαβατήριό σας για τον παγκόσμιο πολιτισμό.»

Ο. Βαντρούσκα (Καθηγητής Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης)
«Για έναν Ιάπωνα ή Τούρκο, όλες οι Ευρωπαϊκές γλώσσες δεν φαίνονται ως ξεχωριστές, αλλά ως διάλεκτοι μιάς και της αυτής γλώσσας, της Ελληνικής.»

Peter Jones (Διδάκτωρ – καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ο οποίος συνέταξε μαθήματα αρχαίων Ελληνικών πρός το αναγνωστικό κοινό, για δημοσίευση στην εφημερίδα «Daily Telegraph»)
Οι Έλληνες της Αθήνας του 5ου και του 4ου αιώνος είχαν φθάσει την γλώσσα σε τέτοιο σημείο, ώστε με αυτήν να εξερευνούν ιδέες όπως η δημοκρατία και οι απαρχές του σύμπαντος, έννοιες όπως το θείο και το δίκαιο. Είναι μιά θαυμάσια και εξαιρετική γλώσσα.»

Ντε Γρόοτ (Ολλανδός καθηγητής Ομηρικών κειμένων στο πανεπιστήμιο του Μοντρεάλ)
«Η Ελληνική γλώσσα έχει συνέχεια και σε μαθαίνει να είσαι αδέσποτος και να έχεις μιά δόξα, δηλαδή μιά γνώμη. Στην γλώσσα αυτή δεν υπάρχει ορθοδοξία. Έτσι ακόμη και αν το εκπαιδευτικό σύστημα θέλει ανθρώπους νομοταγείς – σε ένα καλούπι – το πνεύμα των αρχαίων κειμένων και η γλώσσα σε μαθαίνουν να είσαι αφεντικό.»

Gilbert Murray (Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης)

«Η Ελληνική είναι η τελειότερη γλώσσα. Συχνά διαπιστώνει κανείς ότι μιά σκέψη μπορεί να διατυπωθεί με άνεση και χάρη στην Ελληνική, ενώ γίνεται δύσκολη και βαρειά στην Λατινική, Αγγλική, Γαλλική ή Γερμανική. Είναι η τελειότερη γλώσσα, επειδή εκφράζει τις σκέψεις τελειοτέρων ανθρώπων.»

Max Von Laye (Βραβείον Νόμπελ Φυσικής)
«Οφείλω χάριτας στην θεία πρόνοια, διότι ευδόκησε να διδαχθώ τα αρχαία Ελληνικά, που με βοήθησαν να διεισδύσω βαθύτερα στο νόημα των θετικών επιστημών.»

E, Norden (Μεγάλος Γερμανός φιλόλογος)
«Εκτός από την Κινεζική και την Ιαπωνική, όλες οι άλλες γλώσσες διαμορφώθηκαν κάτω από την επίδραση της Ελληνικής, από την οποία πήραν, εκτός από πλήθος λέξεων, τους κανόνες και την γραμματική.»

Martin Heidegger (Γερμανός φιλόσοφος, από τους κυριότερους εκπροσώπους του υπαρξισμού του 20ου αιώνος)
«Η αρχαία Ελληνική γλώσσα ανήκει στα πρότυπα, μέσα από τα οποία προβάλλουν οι πνευματικές δυνάμεις της δημιουργικής μεγαλοφυΐας, διότι αναφορικά προς τις δυνατότητες που παρέχει στην σκέψη, είναι η πιό ισχυρή και συνάμα η πιό πνευματώδης από όλες τις γλώσσες του κόσμου.»


David Crystal (Γνωστός Άγγλος καθηγητής, συγγραφεύς της εγκυκλοπαίδειας του Cambridge για την Αγγλική)
«Είναι εκπληκτικό να βλέπεις πόσο στηριζόμαστε ακόμη στην Ελληνική, για να μιλήσουμε για οντότητες και γεγονότα που βρίσκονται στην καρδιά της σύγχρονης ζωής.»

Μάικλ Βέντρις (Ο άνθρωπος που αποκρυπτογράφησε την Γραμμική γραφή Β’)
«Η αρχαία Ελληνική Γλώσσα ήτο και είναι ανωτέρα όλων των παλαιοτέρων και νεοτέρων γλωσσών.»

R.H. Robins (Γλωσσολόγος και συγγραφεύς)
«Ο Ελληνικός θρίαμβος στον πνευματικό πολιτισμό είναι ότι έδωσε τόσα πολλά σε τόσους πολλούς τομείς [...]. Τα επιτεύγματά τους στον τομέα της γλωσσολογίας όπου ήταν εξαιρετικά δυνατοί, δηλαδή στην θεωρία της γραμματικής και στην γραμματική περιγραφή της γλώσσας, είναι τόσο ισχυρά, ώστε να αξίζει να μελετηθούν και να αντέχουν στην κριτική. Επίσης είναι τέτοια που να εμπνέουν την ευγνωμοσύνη και τον θαυμασμό μας.»

Luis José Navarro (Αντιπρόεδρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ευρωκλάσσικα» της Ε.Ε.)
«Η Ελληνική γλώσσα για μένα είναι σαν κοσμογονία. Δεν είναι απλώς μιά γλώσσα...»

Juan Jose Puhana Arza (Βάσκος Ελληνιστής και πολιτικός)

«Οφείλουμε να διακηρύξουμε ότι δεν έχει υπάρξει στον κόσμο μία γλώσσα η οποία να δύναται να συγκριθεί με την κλασσική Ελληνική.»

D’Eichtal (Γάλλος συγγραφεύς)
«Η Ελληνική γλώσσα είναι μία γλώσσα η οποία διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά, όλες τις προϋποθέσεις μιάς γλώσσης διεθνούς... εγγίζει αυτές τις ίδιες τις απαρχές του πολιτισμού... η οποία όχι μόνον δεν υπήρξε ξένη πρός ουδεμία από τις μεγάλες εκδηλώσεις του ανθρωπίνου πνεύματος, στην θρησκεία, στην πολιτική, στα γράμματα, στις τέχνες, στις επιστήμες, αλλά υπήρξε και το πρώτο εργαλείο, – πρός ανίχνευση όλων αυτών – τρόπον τινά η μήτρα... Γλώσσα λογική και συγχρόνως ευφωνική, ανάμεσα σε όλες τις άλλες...»

Theodore F. Brunner (Ιδρυτής του TLG και διευθυντής του μέχρι το 1997)

«Σε όποιον απορεί γιατί ξοδεύτηκαν τόσα εκατομμύρια δολλάρια για την αποθησαύριση των λέξεων της Ελληνικής, απαντούμε: Μα πρόκειται για την γλώσσα των προγόνων μας και η επαφή με αυτούς θα βελτιώσει τον πολιτισμό μας.»

Ζακ Λάνγκ (Γάλλος Υπουργός Παιδείας)

«Θα ήθελα να δώ να διδάσκονται τα Αρχαία Ελληνικά, με τον ίδιο ζήλο που επιδεικνύουμε εμείς, και στα Ελληνικά σχολεία.»








---------------------------------------------------------------------------

ΤΡΊΤΗ, 11 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ 2008
Η μοναδικότητα της αρχαίας ελληνικής γλώσσας

Με επιτυχία η εκδήλωση για τη μουσικότητα της ελληνικής γλώσσας
09 Μαρτίου 2009
Ο Γιώργος Σεφέρης γράφει: «Από την εποχή που μίλησε ο Όμηρος ως τα σήμερα, μιλούμε, ανασαίνουμε και τραγουδούμε την ίδια γλώσσα.».

ΓΛΩΣΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

The English Language Words Borrowed from Other Languages

Greek words in English

Words from Ancient Greece

Language You already
know Greek !!!

Some words of (non-obvious) Greek origin

Etymologically Speaking

Talk:English words of Greek origin

List of Greek words with English derivatives

What percentage of English words comes from Latin? What is the percentage of English words derived from other languages?



Useful Greek Words & Phrases

Greek Language - Learn Basic Greek Words And Phrases

ENGLISH WORDS FROM GREEK GODS

GREEK LANGUAGE By A. G. KRASSANAKIS
_Mechanisms, rules, parts of speech, history etc of Greek Language
_Greek language is the most easiest and perfect in the world
_Greek language and Greek script (writing, grammars) is base of all European (English, German etc) languages and scripts (writings)

History of Genesis of Greek Alphabet

WHY GREEK LANGUAGE & GRAMMAR MUST BE AGAIN INTERNATIONAL
http://www.scribd.com/doc/7456338/WHY-GREEK-LANGUAGE-GRAMMAR-MUST-BE-AGAIN-INTERNATIONAL     (Δεν ισχύει πλέον ο σύνδεσμος)

gr – dictionary, grammar

Greek Language - pdf
By A. G. KRASSANAKIS
Translation in English
by ART PERDIKIS

Η ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
http://193.92.78.126/hlanguage/diastasi.htm        (Δεν ισχύει πλέον ο σύνδεσμος)
ΟΙ ΙΝΚΑ ΜΙΛΟΥΣΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
http://193.92.78.126/hlanguage/inka.htm         (Δεν ισχύει πλέον ο σύνδεσμος)
GREEK LINGUISTIC ELEMENTS IN THE POLYNESIAN LANGUAGES
http://193.92.78.126/hlanguage/polynesian_languages.htm       (Δεν ισχύει πλέον ο σύνδεσμος)

Η ελληνική γλώσσα έχει την πιο μακρά ιστορία από τις Ευρωπαϊκές γλώσσες.

---------------------------------------------------------------------------

Learn Greek Online !
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

http://www.almudo.com/Greece-Language.htm     (Δεν ισχύει πλέον ο σύνδεσμος)

---------------------------------------------------------------------------

HEBREW IS GREEK
http://193.92.78.126/hlanguage/yahuda.htm      (Δεν ισχύει πλέον ο σύνδεσμος)

HEBREW IS GREEK (pdf- Book)
JOSEPH B. ISAAK YAHUDA
1982 OXFORD BECKET PUBLICATIONS
«Εύρομεν ως εξ ενός είεν γένους Ιουδαίοι και Λακεδαιμόνιοι και εκ της προς Άβραμον οικιότητος», «Ιουδαϊκή Αρχαιολογία»

Η μαγεία της Ελληνικής γλώσσας
Αλέξανδρος Αγγελής
Αντίβαρο, Δεκέμβριος 2007

Ενώ η Αγγλική γλώσσα έχει, βάση του μεγάλου Αμερικανικού λεξικού Merriam-Webster, περίπου 166.724 λεξίτυπους (σύμφωνα με το ίδιο λεξικό 41.214 από αυτές τις λέξεις είναι αμιγώς Ελληνικές, χωρίς να υπολογίζουμε τις σύνθετες και τις Ελληνογενείς) [10], η Ελληνική γλώσσα περιλαμβάνει ήδη, στην καταγραφή μέχρι λίγο πριν από την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως, 1.200.000 λεξίτυπους. Το εντυπωσιακό αυτό νούμερο προκύπτει από το έγκριτο TLG (Θησαυρός Ελληνικής Γλώσσης) το οποίο ακόμα δεν έχει τελειώσει την καταγραφή όλων των Ελληνικών κειμένων. Εκτιμάται μάλιστα από την διευθύντρια του TLG, κα Μαρία Παντελιά, ότι μόλις τελειώσει η καταγραφή θα έχουν αποθησαυριστεί ίσως μέχρι και 2.000.000 λεξίτυποι.


Τo Μυστήριο του Ελληνικού Αλφαβήτου.
Πανάρχαια προσευχή - επίκληση υπάρχει και λειτουργεί μυστικά μέσα στο Ελληνικό Αλφάβητο από καταβολής του.
http://www.heliodromion.gr/Hellenic-Alphabet.htm       (Δεν ισχύει πλέον ο σύνδεσμος)

Ελληνικό αλφάβητο εν χρήσει το 6000 π.Χ.


Ελληνικό σύστημα αρίθμησης
Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν γράμματα αντί για αριθμούς

ο Αρχιμήδης κατόρθωσε με γεωμετρικούς, αλλά και αριθμητικούς υπολογισμούς να εκτιμήσει τον αριθμό των κόκκων άμμου της Γης, πράγμα αφάνταστο για την εποχή του, αφού οι τότε επιστήμονες αρκούνταν να πιστεύουν ότι οι κόκκοι της άμμου είναι «αμέτρητοι». Το έργο του αυτό, με τον τίτλο Ψαμμίτης είναι ορόσημο της μαθηματικής επιστήμης.

Η Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα

Οι χιλιάδες ελληνικές λέξεις στις Ευρωπαϊκές γλώσσες είναι πολύτιμη γέφυρα για την εκμάθηση της Ελληνικής

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑ
Τριμηνιαία έκδοση του Οργανισμού για τη Διεθνοποίηση της Ελληνικής Γλώσσας

ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ, Η ΠΛΕΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΛΩΣΣΑ!
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΕΜΟΣ
Πηγή: Εφημερίδα ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ
http://www.epcon.gr/baseis/agr/agr/a_demos32.htm     (Δεν ισχύει πλέον ο σύνδεσμος)


Τα ελληνικά, η πλέον παγκόσμια γλώσσα
Του Φραντσισκο Αντραντος
Καθηγητη του Πανεπιστημιου της Μαδριτης

Ποιες είναι οι μελλοντικές σχέσεις της Ελληνικής γλώσσας με την Πληροφορική;

Είναι αλήθεια, ότι το CNN άρχισε να διανέμει παγκοσμίως ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής εκμαθήσεως της Ελληνικής, που προορίζεται σε πρώτο στάδιο για τους αγγλόφωνους και ισπανόφωνους, ή ότι οι Αγγλοι επιχειρηματίες προτρέπουν τα ανώτερα στελέχη τους να μάθουν αρχαία Ελληνικά, επειδή «εμπεριέχουν μία φιλοσοφία με ξεχωριστή σημασία για τους τομείς οργανώσεως και διαχειρίσεως επιχειρήσεων»; Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!..
http://www.sakketosaggelos.gr/Article/925/      (Δεν ισχύει πλέον ο σύνδεσμος)

Το Hellenic Quest είναι ένας γνωστός αστικός μύθος

Το εθνικό / γλωσσικό μας καλάμι...
23.1.04
Μια απλή αναζήτηση για «Hellenic Quest» στο Google, θα έπρεπε να κινήσει την υποψία κάθε εχέφρονος πολίτη

Πρακτορείο ειδήσεων στα... αρχαία ελληνικά!
http://www.sakketosaggelos.gr/Article/307/        (Δεν ισχύει πλέον ο σύνδεσμος)
WELCOME TO AKWN THE SITE OF WORLD NEWS IN ANCIENT GREEK

Η ΘΕΙΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
ΑΛΦΑΒΗΤΟΥ!..
ΤΙ ΕΛΕΓΑΝ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΣΟΦΟΙ ΚΑΙ Η ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΙΕΡΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ
http://www.sakketosaggelos.gr/Article/166/         (Δεν ισχύει πλέον ο σύνδεσμος)

---------------------------------------------------------------------------

H Ελληνική Γλώσσα και οι υπέρμαχοί της στο εξωτερικό
Τρίτη, 29.12.2009
Πριν από 15 χρόνια οι Ισπανοί Ευρωβουλευτές επέδειξαν ζήλο για την αρχαία ελληνική γλώσσα, τον οποίο ουδέποτε έδειξαν οι Έλληνες συνάδελφοί τους.
http://www.proinoslogos.gr/pn/index.php?module=pagesetter&func=viewpub&tid=11&pid=10287       (Δεν ισχύει πλέον ο σύνδεσμος)
Οι Βάσκοι ευρωβουλευτές
Ο μύθος αυτός είναι αρκετά διαδεδομένος, κυρίως στο Διαδίκτυο αλλά και σε αναφορές σε έντυπα μέσα.

---------------------------------------------------------------------------

Οι πιο δημοφιλείς, ανθεκτικοί «μύθοι»
Hμερομηνία δημοσίευσης: 29-11-09
Προϊόντα παρανοήσεων ή λαθροχειρίας, μεταφέρονται εδώ και χρόνια από στόμα σε στόμα και από email σε email
Το Hellenic Quest
Η πλουσιότερη γλώσσα
Η επίσημη γλώσσα των ΗΠΑ

Πώς η ελληνική δεν έγινε επίσημη γλώσσα των ΗΠΑ
Το ότι η ελληνική δεν έγινε επίσημη γλώσσα των ΗΠΑ για μία ψήφο ή οτι δεν έγινε παγκόσμια επίσημη γλώσσα για τον ίδιο λόγο είναι έναςαστικός μύθος.

The Power of Greek Words

The Thesaurus Linguae Graecae (TLG) - Θησαυρός της Ελληνικής Γλώσσς
Today the Online TLG contains more than 105 million words from over 10,000 works associated with 4,000 authors and is constantly updated and improved with new features and texts. The full corpus is available to more than 2,000 subscribing institutions and thousands of individuals in 58 countries worldwide.


Η ελληνική γλώσσα
Κύριε διευθυντά
Η έγκριτη εφημερίδα σας φιλοξένησε τελευταία ενδιαφέρουσες απόψεις για τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας, μεταξύ των όποιων, κάποιες περιέχουν χονδροειδείς ανακρίβειες. Αυτές οφείλονται προδήλως σε έλλειψη σχετικής ενημερώσεως, ιδιαίτερα μάλιστα σχετικά με το πρόγραμμα «Θησαυρός της Ελληνικής Γλώσσς» TLG (Thesaurus - Linguae - Graecae) του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας Ιρβάιν. Παραθέτω κάποιες χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα αυτό:
1. Στον αριθμό των 220.000 λημμάτων (από τον Ομηρο μέχρι την άλωση) που έχουν ήδη καταγραφεί, δεν περιλαμβάνονται τα λήμματα από επιγραφές, από παπύρους και μεσαιωνικά κείμενα (πλην μικρού αριθμού), από τα οποία θα προκύψει ένας σημαντικός αριθμός λημμάτων.
2. Το πρόγραμμα TLG, κατά δήλωση της διευθύντριάς του, καθηγήτριας κ. Μ. Παντελιά έχει καταγράψει μέχρι σήμερα περίπου 105 εκατομμύρια λέξεις, από τις οποίες 1,4 εκατομμύρια είναι μοναδικοί λεκτικοί τύποι. Σύμφωνα επίσης με την ίδια: «ο αριθμός των ελληνικών λέξεων που έχουν διασωθεί από την αρχαιότητα, είναι περίπου 60 εκατομμύρια». Κατόπιν τούτων, τα αντιθέτως υποστηριζόμενα με επιστολή στην «Κ» της 1/7/09 από τους Ν. Λίγγρη και Ν. Σαραντάκο είναι έωλα και εξωπραγματικά. Το ίδιο ισχύει γι’ αυτά που έγραψε στη στήλη της «Κ» «Εξ αφορμής» στις 14/6/09 ο κ. Φ. Παναγιωτίδης, ότι αποτελεί τερατολογία ο ισχυρισμός πως η ελληνική γλώσσα διαθέτει λεξιλόγιο 5.000.000 λέξεων.
Συνεπώς, όσα έχουν δημοσιευθεί (από φιλολόγους, γλωσσολόγους και ακαδημαϊκούς) στον Τύπο, αλλά και σε έγκριτες εκδόσεις για 5 εκατομμύρια λέξεις και 90 εκατομμύρια λεκτικούς τύπους, είναι πολύ κατώτερα της πραγματικότητας. Ο πλούτος της ελληνικής από τον Ομηρο μέχρι σήμερα είναι απέραντος, λαμβανομένου υπόψη μάλιστα ότι από τα κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας έχει διασωθεί μόνο το 5%.
Γεωργιος Ι. Ανδρουτσος / Αν. καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

Πόσες λέξεις διαθέτει τελικά η ελληνική γλώσσα;
του Χριστόφορου Χαραλαμπάκη
Καθηγητή της Γλωσσολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών

Λεξάριθμος

Πληκτρολογώντας μία λέξη η πρόταση με μικρά ελληνικά γράμματα μπορείτε να δείτε το άθροισμά της .
Αυστραλία- Αυστραλοί πολιτικοί στον αγώνα για την ελληνική γλώσσα
16 Απριλίου 2010 (09:31 UTC+2)

Η μαγεία της Ελληνικής γλώσσας

Αλέξανδρος Αγγελής
Αντίβαρο, Δεκέμβριος 2007
ΠΛΟΥΤΟΣ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟΥ - ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΝΕΩΝ ΛΕΞΕΩΝ - Η ΑΚΡΙΒΟΛΟΓΙΑ - Η ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ - ΓΛΩΣΣΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ - Η ΣΟΦΙΑ - Η ΜΟΥΣΙΚΟΤΗΤΑ - ΑΥΤΟΦΩΤΗ ΓΛΩΣΣΑ - ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ - Ένα μικρό πείραμα - Η ΕΥΛΥΓΙΣΙΑ - ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΜΑΣ - ΕΙΔΗ ΓΡΑΦΗΣ

ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ

Στην παρούσα μελέτη, έχουν αναφερθεί σχόλια για την γλώσσα μας κυρίως (για ευνόητους λόγους) ξένων συγγραφέων. Είναι κρίμα που δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σχόλια από ένα σωρό Έλληνες συγγραφείς καθώς αμέσως το κείμενο θα χαρακτηριστεί ρατσιστικό, φασιστικό, ή οτιδήποτε άλλο. Πρέπει κάποια στιγμή αυτή η ξενομανία να σταματήσει. Αν πεί κάτι πρώτα Έλληνας δεν του δίνουμε σημασία, ενώ αν πεί το ίδιο ακριβώς πράγμα ξένος τότε αλλάζει το πράγμα και ναί, να το πάρουμε στα σοβαρά. Τέλος, αν κάποιος επιθυμεί να αντικρούσει ή να υποβαθμίσει την μελέτη αυτή, τότε να ξέρει πως θα πρέπει πρώτα να το κάνει για τον Γκαίτε, τον Βολταίρο και ένα σωρό παγκοσμίως αναγνωρισμένα πνεύματα (Παράρτημα Α). Αναρωτηθείτε το εξής: Εκείνοι τι λόγο έχουν για να εκθειάσουν την δική μας γλώσσα;

Σχολικά βιβλία – Αρχαία Ελληνική Γλώσσα

Γίγαντας η ελληνική γλώσσα
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΟΥΒΑΛΗΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/04/2005


What Have the Greeks Done for Modern Civilisation?

The Lowell Lectures of 1908-09

CONTENTS
PREFACE ii
I. INTRODUCTORY 1
II. GREEK POETRY 31
III. GREEK PROSE 65
IV. GREEK ART--I: ARCHITECTURE AND SCULPTURE 98
V. GREEK ART--II: PAINTING AND MUSIC 125
VI. SCIENCE: GRAMMAR--LOGIC--MATHEMA- TICS--MEDICINE 147
VII. POLITICS--SOCIOLOGY--LAW 181


VIII. HIGHER THINKING, PHILOSOPHY, SPECU- LATIVE AND PRACTICAL THEOLOGY 213
-xi-


What have the Greeks ever done for us?
June 21, 2006

New_Comparative_Grammar_of_Greek_and_Latin
ANDREW L. SIHLER

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε τα σχόλιά σας με ελληνικούς χαρακτήρες και ΟΧΙ στα greeklish.

Τα σχόλια ελέγχονται πριν την δημοσίευση τους.